Välkomna till bloggen om vårt husbygge!

Här kan ni följa vårt husbygge av ett Myresjöhus Kärngården i Falun Källviken.

Vi kommer att skriva om livet med jobb, studier, familj och husbygge, om våra drömmar, tankar och funderingar, våndor och glädjeämnen, ja allt som hör livet till.

Välkomna att följa oss på vägen!

Lite bakgrund:
Urban -72 arbetar som elektriker gift med Jeanette -69 som är utbildad undersköterska och studerar nu till sjuksköterska.
Tillsammans har vi Fhilip-02, Isac-04 och Timea-05 och så Jeanettes tidigare barn Robbin86, Tim-89 och Emelie-91.
Förra våren tog vi steget vidare på de tankar vi haft en tid, att flytta från vår stad och söka oss nya vägar i livet.
Valet föll på Falun av flera anledningar. Dels jobbmässigt då Jeanette har siktet och målet inställt att en dag bli barnmorska, där finns större möjligheter att sen få jobb.
Nu är barnen mitt mellan faser där vi kan flytta, Emelie ska börja gymnasiet och det faller sig naturligt att bryta upp då, Fhilip ska börja förskoleklass, samma där.
Vi började leta hus, men insåg snabbt att huspriserna med den standard vi ville ha, då vi bodde i en nyrenoverad modern 90-talsvilla, var alldeles för höga. Tanken på att bygga eget växte sig starkare och vi började ta fram fakta och övervägde hit och dit och beställde hem kataloger från otaliga hustillverkare (en meterhög trave blev det)
Vi började leta tomt både i Borlänge och Falun. När vi slutligen fick tips av Jeanettes bästa vännina Sofia om Källviken och for dit och tittade så kändes det direkt "här vill vi bo".
Ett område så likt det vi redan bodde i fast större, med barn i vart och vartannat hus, vilket kändes jätte viktigt att barnen har närheten till kamrater och kan leka spontant. Fina grönområden närheten till badplats, ja allt stämde direkt.
Men så fick vi höra om Faluns långa tomtköer! Vi stod ju inte i någon tomt kö.
Men vi gör historien kort, vi lyckades få en tomt genom att det fanns tomter kvar i etapp 2 som varit öppen för tomt kön i den tid kön hade på sig och de var ännu inte tingade. Vi åkte upp och promenerade runt och tittade på de tomterna men även de som skulle släppas i etapp 3, men fann "vår tomt" i etapp 2. Tack vare att etapp 2 nu var öppen även för oss längst bak i kön då köns tid redan gått ut, så reserverade vi tomten omgående.
Vi hade redan pratat med banken under den här tiden och fått lånelöfte.

Så helt plötsligt hade vi nu en tomt!
Så nu skulle vi bara bestämma oss för vilket hus vi skulle bygga.
Efter mycket sållande, funderande, dividerande och internet sökande och diverse byggforums läsande mm mm så tog vi slutligen kontakt med Modulenthus, Fiskarheden Villan, Eksjöhus och Myresjöhus.

Eksjöhus föll på att den storlek på hus vi ville ha och med det antalet rum vi behövde, blev alldeles för dyra föra oss, annars en trevlig seriös säljare och superfina hus och perfekt med hög standard i orginalutförande.


Modulenthus, säljaren trodde nog han hade det hela i hamn, men pressade oss aningen för mycket och stressade oss och ville få oss att bygga ett mycket dyrare hus än vi hade lånelöfte på, så, sorry.

Fiskarheden - det var på millimetern att det hade blivit ett Lommen omritat av oss minst 10 ggr och vi hade även besökt min systers vännina som byggt ett Lommen och vi var helt sålda på det.
Vi skulle ha byggt det i Funkis stil och det hade blivit jätte fint.
Varför blev det inte det då?
Vi fick en starkare och starkare känsla av att detta hade passat oss om vi var mer villiga att ta ett större ansvar för bygget och gärna gjort flera delar själva. Men i och med att vi inte vill ta alla bitar utan bara några få för att få ner kostnaderna så kändes det till slut som att nej, detta blir för dyrt för oss.

Valet föll på Myresjöhus
Så träffade vi Myresjöhus representant Roger, super trevlig, kändes seriös direkt och framför allt han ingav oss förtroende, vi kände att vi kunde lita på honom.
Han hjälpte oss räkna då vår budget var knapp och vi är livrädda för överaskningar vi inte skulle klara.
Han visade oss 2 av sina visningshus och vi kände båda att vi ville träffa honom för att göra affär med just Myresjöhus.
Vi kikade först på ett Alto hus som vi skulle rita om en del på planlösningen, men det kändes inte rätt ändå, trots att jag gillade arkitekturen jätte mycket på just det huset.
Men sen föreslog Roger, Kärngården, först kände jag nej, men sen när han sa, du kan göra om det i din stil, försök se bort från detaljer, då, ja bort med spröjsen och ner med fönstrena ner till golvet och in med några fönster från Kornett och liggande panel och vips, men det var ju detta hus som passade oss och vår plånbok.

Visst Villa Kvint hade varit mitt dröm hus!
Men ibland får man nöja sig med en Volvo fast BMW är drömmen.

Sen ägnades många ytterligare dagar och nätter till ritande, planerande och funderande och så var det en dag precis som vi ville ha vårt hus! NU ser vi fram emot att bygga vårt efterlängtade hus.

Kruxet är ju att vi är en så stor familj.
Den äldsta sonen har precis flyttat hemifrån och son nr 2 säger att han ska bo kvar hemma och flytta med till Falun, men förnuftet säger ändå att han slutar gymnasiet i år, han går en linje där han med största sannolikhet också får jobb direkt han är klar, jag tror inte han kommer flytta med och om han gör det är det ändå inte för lång tid till han vill bo kvar hemma.
Så vi tänker så här; de äldsta barnen får egna rum, Fhilip och Isac som leker med samma slags saker och är jämnåriga får dela så länge tonårssonen bor kvar hemma och lilla Timea får eget rum och vi med.
När sonen flyttar får Fhilip och Isac egna rum och den dagen även Emelie inte vill bo kvar hemma så blir hennes rum återigen allrum och väggen rivs ner (vi har nu tagit allrummet och gjort det till extra sovrum).

Det bästa med vårt hus är att kök och vardagsrum är enhetligt och att det är 5 meter i takhöjd i vardagsrummet, vi får stora öppna umgängesytor och det känns viktigt då vi vill kunna vara tillsammans och har mycket vänner och gillar att umgås, äta gott och träffas. Då behöver man gott om utrymme då vi själva redan är många i vår familj, men ändå vill kunna bjuda hem vänner.

Tomtens läge valde vi med extra stor omsorg då vi är bortskämda från vårt tidigare hus att det låg i söderläge med sol från förmiddag till solen gick ner.
Det kändes otroligt viktigt.
Nu får vi precis som vi vill ha det!

I augusti sålde vi vår villa som Jeanette bott i sen den blev byggd 1991 (Aneby hus, 100 kvm som byggts ut 2 gånger till totalt 152 kvm och 6 rok.)
Så nu bor familjen i 4 rok i markplan och det går mycket bättre än förväntat.
Alla 3 små barnen delar på ett stort rum.
Jeanette vägrade bo där utan att först måla om och det ångrar vi inte för även om det är för en kort tid så ökade det vår trivsel med 100%.

Dagsläget:
Byggnadslov är klart
Vi fick tillgång till vår tomt från augusti -07, det som är gjort är att tomten är utstakad och att vi halmat den för att undvika tjäle i backen.
Slutbeställningen är klar.
På måndag den 7:e januari börjar man gräva för grunden.
V.6 kommer vårt hus
Beräknad inflyttning: midsommar 2008

Några viktiga datum:
1 juni 2007 skrev vi första leveransavtalet och gjorde kalkylen.
30 augusti 2007 så skrev vi på för slutbeställning
5 oktober 2007 fick vi vår bekräftelse på att den slutliga beställningen var mottagen
Vecka 6 2008 så kommer vår första leverans av huset.


Kommentarer
Postat av: daniel

hej och välkommna till Källviken :)kul att de kommer fler.Jättefint hus ni ska bygga var kommer ni ifrån? De kommer lite fler barn just nu har de varit 5 barn så de blir nog bara mer och mer Min dröm är faktiskt också att bli bm men jag har ingen ork istället att plugga :) och eran granne i lommen Marie hon jobbar på förlösta avdelningen hon tog emot oss när vi kom ifrån förlossningen med Meja.
Få se om vi ses i källviken försöker vara där och hjälpa till då och då medans Daniel är där varje dag.

MVH Matilda

2008-01-09 @ 12:15:05
URL: http://husbyggetfalun.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0